Type Laadpalen

Om de accu van uw auto sneller te kunnen laden zijn er verschillende type laadpalen voor thuis. De vier meest voorkomende modellen zijn:

Aantal kW 

Aantal fasen 

Aantal ampère 

3,7 kW 

1 fase 

16 A 

7,4 kW 

1 fase 

32 A 

11 kW 

3 fase 

3 x 16 A 

22 kW 

3 fase 

3 x 32 A 

Hoe kan ik zien of ik een 1-fase of een 3-fase aansluiting heb?

Elke meterkast bestaat uit een 1-fase of 3-fase aansluiting. Om erachter komen welke aansluiting u heeft zijn er twee manieren.

 

1. Op de elektriciteitsmeters staat 220/230V, dan heeft u een 1-fase aansluiting en bij 3-fase staat er 3x 220/230 of 380/400V.

2. Kijk op de energieafschrift van uw energieleverancier.

 

Voor zowel 1-fase als 3-fase zijn er verschillende laadpalen verkrijgbaar.

Wat is de laadcapaciteit van mijn auto?

Het grote verschil is of uw een Hybride of 100% elektrische auto heeft. Een Hybride auto zal een laadvermogen hebben van 3.7kW of 7.4kW (1-fase, met uitzondering van enkele auto's zelfs 2-fase) en een volledig elektrische auto heeft een laadvermogen van 11kW of 22kW (3-fase).

Wat is Dynamic Load Balancing?

Dynamic load balancing houdt in dat de laadpaal beschikt over de mogelijkheid om beschikbaar stroom in huis te reguleren. Een laadpaal vraagt veel stroom. Wanneer er meerder ''zwaardere'' apparaten als een warmtepomp, jacuzzi of boiler ingeschakeld zijn en dus het stroomverbruik in huis toeneemt, kan de laadpaal zichzelf daarop aanpassen om minder of zelfs geen stroom meer te vragen. Dit om overbelasting te voorkomen.

Wat is RFID?

RFID staat voor Radio-Frequency identification. Het is simpelweg een techniek die toegepast wordt om toegang te krijgen tot de laadpaal. Door middel van een RFID-key is het mogelijk de laadpaal te vergrendelen en ontgrendelen. RFID-keys zijn verkrijgbaar als een pasje of tag.